eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

Csak a helyszín változik

A magyarkanizsai Járás helyett a kispiaci határban épülne ki a szélerőmű-park

Még csak reménykedtek az alternatív energia előállításának lehetőségében a magyarkanizsai önkormányzat vezetői, amikor 2008 februárjában együttműködési szerződést írtak alá a Vojvođanska Energetika Kft. vállalattal egy szélerőmű-park építése céljából. Ebben a szerződésben az önkormányzat vállalta, hogy támogatja a beruházást és segítségére lesz a beruházónak a projektum sikeres valóra váltásában.

Akkor egy olyan bérleti szerződést kötöttek a felek, amely lehetővé tette, hogy a beruházó elhelyezzen egy szélerősségmérő műszert a község területén. A Sloga vállalat területén elhelyezett műszer beváltotta a hozzá és a szél erejéhez fűzött reményeket, a mérés eredményei biztatóak voltak. A Vojvođanska Energetika a kedvező eredmények ismeretében hozzá is látott a széltornyok telepítéséhez szükséges engedélyek és jóváhagyások beszerzéséhez. A terv szerint a magyarkanizsai járáson épült volna ki a park.

– Az engedélyezési folyamat során azonban kiderült, hogy az előzőleg kijelölt, állami tulajdonban lévő, legelőként hasznosított terület védett és szigorúan védett fajok élőhelye, vagyis a szélerőmű-parkot nem lehet kiépíteni az adott helyen. Ezt követően a beruházó minden körülményt és szakmai előírást szem előtt tartva igyekezett a kijelölt terület közelében a park kiépítésére megfelelő területet találni. Így esett választása a kispiaci kataszteri község területére, a Kapitány-réti tótól nyugatra eső területekre – közölte Fejsztámer Kornélia, a projektum önkormányzati koordinátora.

Elmondta még, hogy mivel ezek a területek magántulajdonban vannak, a beruházó az önkormányzat segítségét kérte, hogy megfelelőn tájékoztassák az érintetteket. Tartottak is egy gyűlést, amelyen informálták a gazdákat a projektum részleteivel, és több lehetséges változat is elhangzott a földek használatba vétele érdekében.

– Az önkormányzat kiemelt beruházásként kezeli a tervezett szélparkot, a 2008-ban protokoll-szerződésben felvállalt segítségnyújtással összhangban. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a községi jelentőségű beruházás a lakosok és az önkormányzat számára is előnyös feltételek mellett valósuljon meg, hiszen ez a több millió euró értékű befektetés a megújuló energia környezetvédelmi szempontból is előnyös hasznosítása mellett lehetővé teszi a széltornyokhoz vezető mezei utak felújítását is. Működtetése révén új munkahelyek nyílnak, és nem utolsósorban plusz bevételi forrás az önkormányzat és a kispiaci helyi közösség számára is – mondta a koordinátor.

Az ajánlatokat nem fogadták valami kitörő örömmel a kispiaci gazdák, de végül is mindenkinek a személyes döntése lesz, hogy a kínált feltételekkel él-e vagy sem. Aki mérlegelte, azok közül többen már jelentkeztek a helyi közösségben, hogy alaposabban megismernék a részleteket.

Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség elnöke szerint irritálta a földműveseket az, ahogyan a termőföld árát az illetékes köztársasági igazgatóság meghatározta, de ha figyelembe vesszük a beruházó által kínált összes opciót, akkor a hosszú távú bérlet egyáltalán nem előnytelen, főként, ha a tulajdonos tovább használhatja a földet – minden veszély nélkül, hiszen a szélerőmű környezetbarát.

(forrás: Magyar Szó) Miskolci Magdolna | 2010. október 15., péntek