together.kispiac.org

eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

Szalatornyán, homokdűnék között

| 1.oldal | 2.oldal |


    Ede csendes mellékutcába irányít, ahol a falu egyetlen nádtetős, deszkaoromzatú háza áll. Fényképezek. A mellette álló újabb építésű házból fiatal nő lép ki. Kiderül, hogy a régi ház az ő szülőháza. És az apjáé is. Valamikor a harmincas években vették a nagyszülei. Berta Éva készségesen kinyitja az ajtókat, mutatja a berakott sparheltet, a féltve őrzött régiségeket. Lelkesen, nagy-nagy szeretettel mesél a gyermekkori otthonról. Mutatja konyhájuk falán falujuk fiatal festőjének a művét. A házat ábrázolja néhány évvel ezelőtt. Habár felújítás nélkül lakhatatlan, nem bontják le. Nem tudná elképzelni a telket a ház nélkül. Az ablakban most is cserepekben muskátli, a ház előtt lugas. Tizennyolc éve cserélték a nádat a tetőn, akkor ezer márkáért. Nemrég mondta a nagymama: ,,Gyerekek, a tetőt megint fel kellene újítani!” Igaza van, a nád valóban nagyon korhadt. De miből? Éva a csodára vár, tájházzá szeretné alakítani az épületet. Az utókornak! Hagyományőrző tábort rendezne gyerekeknek, kirándulóknak. Mutatja a füves udvart, ahol játszhatnának. Szerinte sok látnivaló lenne Kispiacon.

    A múlt idők szép háza


    Hazafelé, a falu szélén idillikus látványra figyelek fel. Betérek a tanyára. Mintha gyermekkorom világába tértem volna vissza. A kapuig vezető út mellett jobbról szőlőskert, gyümölcsfákkal, láncos ásott kúttal, a gyümölcsös után virágoskert. Balról veteményeskert, sorol a borsó, a saláta. Sehol egy szál gyom. A példásan rendben tartott portát minden oldalról akácfák övezik, bódító illat lehet akácvirágzáskor. A kapuban virágját bontja a gesztenyefa. Porcfüves udvar, a hátsó részben tyúkok, csaholó házőrzők. A ház előtt fiatal cseresznyefák, az épületek egyforma színűre meszelve. Mésszel, mert az tartja össze a falakat. Minden a letisztult, egyszerű, paraszti életformát tükrözi. A modern, divatos, harsány, giccses, a falusi élettől eltérő tárgyaknak se hírük, se hamvuk. Semmi felesleges luxus. Viszont példás rend mindenütt, s nem azért, mert esetleg betéved egy újságíró. Faragó Vilmos és Rózsa (Kispiacon mindenkinek csak Baba) a jó meleg szobába vezet. Kint hideg szél fúj, hát befűtöttek a kemencébe. A régiesen pingált falon falvédő, esküvői kép. Hellyel és vásári cukorkával kínálnak. Vilmos cipőt venni ment le délelőtt a faluba, nem kell a városba törekednie, a kispiaci vásárban minden kapható.

    1987-ben költöztek ide egy távoli tanyáról. A villanyáram és a jobb út vonzotta őket. Vilmos négy nővel vágott neki a költözésnek, feleségével, lányával, anyjával és a nagymamájával, aki 97 évig élt. A tanyára sokat költöttek, de a formáján nem változtattak. Lányuk férjhez ment, két unokájuk van. Büszkén mutatják a képeket. Kérdezem: azért óvják ennyire a tanya állapotát, mert reménykednek benne, talán ideköltözik valamelyik unoka? Csodálkozva néznek. Rájövök, ők a jelenben élnek, nem a jövőben. A ház karbantartása a világ legtermészetesebb dolga. Ehhez nem kell a ''miért?”. Az ásott kútból mindennap locsolnak, hogy cserélődjön a vize. Inni lehetne belőle. Milyen jól jött, amikor befagyott a vezetékes víz a kis hídnál, vagy amikor elapadt a fúrott kút vize. A kapuból gyönyörű a kilátás, belátni a fél falut. Öt perc a bolt. A ''Miből fedezik a költségeket?” kérdés már igazán panaszt provokáló. Tévedek. Mire kellene a sok pénz? Nincsenek nekik igényeik. Minden megterem a ház körül, a gyümölcsből még a rokonoknak is jut.

    Az élet talán nem is olyan komplikált?(forrás: Hét Nap) Vásárhelyi Teréz| 2009. július 8., csütörtök

Ma 2020. 9. 23, szerda,
Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.


A helyi közösség nevében szeretettel köszöntök minden kedves látogatót Kispiac honlapján! Bövebben...Kispiac térképe