together.kispiac.org

eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

 

Október 10. Általános Iskola

A kispiaci iskola rövid története

25. éves évfordulót ünnepeltük 2008. október 10-én, de tudjuk, hogy Kispiacon tulajdonképpen már 1874-től működik szervezett oktatás. Az 1. iskola az Országúti Iskola volt, ami akkor Kenyeres Pál parasztházában kapott helyet.
A 25. évfordulóját ünneplő iskolának jónéhány dicső előde volt, amire a kispiaciak még emlékeznek, és Kovács Mária helytörténeti kiadványának köszönhetően remélhetőleg nem is fognak elfeledni.

Az iskolánk névváltozatai:

- Martonos - Körösalji Községi
Elemi Iskola
- Körösalj - Kiriš
- Körösparti Iskola
- Általános Iskola - Osnovna Škola
- Dózsa György Hatosztályos Iskola
- Móricz Zsigmond Általános Iskola
- Október 10 Általános Iskola

A kispiaci Október 10. Általános Iskola alapkövét 1982. november 7-én tették le ünnepélyes keretek között; ünnepi beszédek, ének- és zeneszámok, szavalatok kisérték az eseményt. Fölléptek a kispiaci és horgosi tanulók, valamint a Jókai Művelődési Egyesület néptáncosai. Az alapkövet a kispiaci Helyi Közösség Végrehajtó Tanácsának akkor elnöke, Kovács Jenő helyezte el. Ezután a kispiaci polgárok segítségével (akik mind az építkezésben, mind a takarításban sokat segítettek) gyors ütemben haladt az építkezés. 30.000 db téglát a helyi téglagyár tulajdonosa, Miljković Božidar ajándékozott, két osztály bútorzatát a horgosi iskola, egyet a kispiaci Szövetkezet, egyet pedig a kispiaci Helyi Közösség vásárolt.

25 évvel ezelőtt 1983. szeptember 1-én a vadonatúj termek az alsósok zsibongásától lettek hangosak, a falu önfeledten ünnepelt. De a kispiaci szülők szerették volna, ha a felső tagozatok is visszajönnének Kispiacra. Minden követ megmozgattak, így az 1986/1987. tanévben már a felsősöknek sem kellett Horgosra utazniuk.

Akkoriban az iskolának 4 tanterme volt. Később hozzáépült még 2 osztályterem és az öltözők. Ma az iskolának 6 tanterme, könyvtárhelyisége, 2 öltözője, konyhája, informatikaterme, tanári szobája, 2 szertárja, tágas előcsarnoka, tornaterme, WC helyiségei vannak. Az épület folyamatosan fejlődik. A könyvtár és az informatika terem állandóan bővül. Tavaly új sportpályát avattunk, idén kerítéssel lettünk gazdagabbak.

1902-1904-ben épült iskolák közül kettőt lebontottak: a szalatornyait és az ustorkait; a kishomoki iskolában orvosi rendelő, óvoda és vegyeskereskedés működik; a régi iskolánk, melyet immáron száz év viharai tépáztak, magántulajdonba került, úgyszintén lebontották az 1874-ben megnyílt Országúti Iskolát is és a Szaniszló Iskolát.., Mécslángjuk kialudt.

df

AZ ÉN ISKOLÁM

Az én iskolám a falu szélén áll,
Elhagyatottan, árván.
Nem kell senkinek se már:
öreg, rongyos vihartépett,
Elmúlt már száz éves.
Üvegnélküli ablakai, s
viharvert falai,
megmentőre várnak.
Hamar, hamar emberek, a
diákok régi házát mentsétek meg!
Ne engedjétek, hogy megegye az enyészet.
Nyolcvan éven át tanult benne sok gyerek
Mentsétek meg hát emberek!

Kovács Mária
Kispiac, 2003. május 25.,

 

 

Ma 2022. 8. 17, szerda,
Jácint napja van.
Holnap Ilona napja lesz.


A helyi közösség nevében szeretettel köszöntök minden kedves látogatót Kispiac honlapján! Bövebben...


Kispiac térképe


[ together.kispiac.org ] [ www.baulink.net ] [ chef.kispiac.org ]

Utolsó frissítés 2021.10.20.