together.kispiac.org

eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

 

Október 10. Általános Iskola

A kispiaci iskola rövid története

25. éves évfordulót ünnepeltük 2008. október 10-én, de tudjuk, hogy Kispiacon tulajdonképpen már 1874-től működik szervezett oktatás. Az 1. iskola az Országúti Iskola volt, ami akkor Kenyeres Pál parasztházában kapott helyet.
A 25. évfordulóját ünneplő iskolának jónéhány dicső előde volt, amire a kispiaciak még emlékeznek, és Kovács Mária helytörténeti kiadványának köszönhetően remélhetőleg nem is fognak elfeledni.

Az iskolánk névváltozatai:

- Martonos - Körösalji Községi
Elemi Iskola
- Körösalj - Kiriš
- Körösparti Iskola
- Általános Iskola - Osnovna Škola
- Dózsa György Hatosztályos Iskola
- Móricz Zsigmond Általános Iskola
- Október 10 Általános Iskola

A kispiaci Október 10. Általános Iskola alapkövét 1982. november 7-én tették le ünnepélyes keretek között; ünnepi beszédek, ének- és zeneszámok, szavalatok kisérték az eseményt. Fölléptek a kispiaci és horgosi tanulók, valamint a Jókai Művelődési Egyesület néptáncosai. Az alapkövet a kispiaci Helyi Közösség Végrehajtó Tanácsának akkor elnöke, Kovács Jenő helyezte el. Ezután a kispiaci polgárok segítségével (akik mind az építkezésben, mind a takarításban sokat segítettek) gyors ütemben haladt az építkezés. 30.000 db téglát a helyi téglagyár tulajdonosa, Miljković Božidar ajándékozott, két osztály bútorzatát a horgosi iskola, egyet a kispiaci Szövetkezet, egyet pedig a kispiaci Helyi Közösség vásárolt.

25 évvel ezelőtt 1983. szeptember 1-én a vadonatúj termek az alsósok zsibongásától lettek hangosak, a falu önfeledten ünnepelt. De a kispiaci szülők szerették volna, ha a felső tagozatok is visszajönnének Kispiacra. Minden követ megmozgattak, így az 1986/1987. tanévben már a felsősöknek sem kellett Horgosra utazniuk.

Akkoriban az iskolának 4 tanterme volt. Később hozzáépült még 2 osztályterem és az öltözők. Ma az iskolának 6 tanterme, könyvtárhelyisége, 2 öltözője, konyhája, informatikaterme, tanári szobája, 2 szertárja, tágas előcsarnoka, tornaterme, WC helyiségei vannak. Az épület folyamatosan fejlődik. A könyvtár és az informatika terem állandóan bővül. Tavaly új sportpályát avattunk, idén kerítéssel lettünk gazdagabbak.

1902-1904-ben épült iskolák közül kettőt lebontottak: a szalatornyait és az ustorkait; a kishomoki iskolában orvosi rendelő, óvoda és vegyeskereskedés működik; a régi iskolánk, melyet immáron száz év viharai tépáztak, magántulajdonba került, úgyszintén lebontották az 1874-ben megnyílt Országúti Iskolát is és a Szaniszló Iskolát.., Mécslángjuk kialudt.

df

AZ ÉN ISKOLÁM

Az én iskolám a falu szélén áll,
Elhagyatottan, árván.
Nem kell senkinek se már:
öreg, rongyos vihartépett,
Elmúlt már száz éves.
Üvegnélküli ablakai, s
viharvert falai,
megmentőre várnak.
Hamar, hamar emberek, a
diákok régi házát mentsétek meg!
Ne engedjétek, hogy megegye az enyészet.
Nyolcvan éven át tanult benne sok gyerek
Mentsétek meg hát emberek!

Kovács Mária
Kispiac, 2003. május 25.,