together.kispiac.org

eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

Kispiac Helyi Közösség tanácsüléseiről készült beszámolók!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A kispiaci helyi közösség tanács ülésének összefoglalója a 2017-es évben 2017. július/augusztus

A nyár okozta áldatlan mezőgazdasági helyzet ellenére a mindennapjainkat úgy kell alakítanunk mintha minden a legnagyobb rendben menne. Mégis nagyon nehéz nap mint nap dolgozni a falu fejlődéséért miközben megkeseredett arcok tekintenek vissza ránk! Mindezek ellenére tudunk olyan, a közösség számára fontos fejlesztésekről beszámolni, amelyek számunkra, Kispiac lakosai számára nagyon fontosak és rég vártak!

A művelődési ház belső felújítása mintegy 2 millió dinár értékben már folyamatban van, de tovább dolgozva a teljes felújításon folyamatosan pályázunk a tartománynál a fűtés és a tetőszerkezet cseréjéért.

Hamarosan elkezdődik az egészségház felújítása. Teljes nyílászáró csere, szigetelés, modern fűtéstechnológia mintegy 18 millió dinár értékben. Mi kispiaciak büszke tulajdonosai leszünk Magyarkanizsa község legmodernebb egészségi rendelőjének. A munkálatok folyamata alatt a doktornő a házasságkötő teremben fog rendelni, ami reméljük nem fog senkinek sem kellemetlenséget okozni.

Az idei évben pályázat útján négy közmunkást foglalkoztattunk, akik folyamatos karbantartói munkálatokat végeztek a Helyi közösség épülete körül, a hirdetőtáblákon, a temetőben és még számos helyen a faluban. Sajnos a malom és a szövetkezet épülete gazdátlan ezért, hogy a falu összképét ne rontsák, takarítjuk a környékét. Nem mondtunk le a szövetkezeti irodaház megszerzéséről sem amit közösségi házzá alakítva, szállásként és más hasznos dolgokra tudnánk használni. Szalatornyán is felújítjuk a hirdető és üdvözlőtáblákat.

Kérvényt adtunk át a csempegyárba ahonnan újra tört cserepet fogunk az utakra hordani, főleg Szalatornyára. Folytatjuk a földes utak javítását, a kanizsai község és a polgárok közös akciójában újra földet hordunk a kritikus helyekre. Sok panasz érkezett a „Csuma híd” utáni szűk útra, amely a nyár folyamán sok torlódást okozott. A partoldalon kihajtott fákat kiszedjük és a partoldal lenyesésével megszélesítjük a Csantavéri út ezen szakaszát.

Az Ady utca végétől a Dani János bácsi útjáig a vályogos út zúzottkő burkolatot kap, persze számtalan szükségesebb helyre vihettük volna a daráltkövet, de az Úniós pályázat, amelyet a község pályázott csak ilyen típusú utakat fogadott el és csak három helyi közösségben.

Ami talán mindenki számára a legjobb hír, hogy a Suplyáki út a Sebők kocsmáig darált aszfalttal lesz kiszélesítve még az ősz folyamán. Ezzel megoldunk egy régi problémát a megnövekedett forgalom és az út védelmében. Hozzá kell tennünk, hogy készül az út tervdokumentációja a községnél, amely egy hat méteres kétsávos utat biztosítana Ludas irányában. Szintén készül a dokumentáció a Szalatornyai útra három km hosszan, azaz egészen a Sebők kocsmáig.

Sikeresen megtartottuk a háromnapos rendezvényünket, amelynek záró rendezvénye a Prosperitati gépkiállítás volt.

Ezúton köszönjük meg minden falubéli polgárnak, aki bármely módon hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához. A konferencia hallgatóságának, a meghívott vendégeknek, a testvértelepüléseinknek, a pedagógusainknak a tábor megszervezéséért, asszonykórusnak, nyugdíjasoknak, aktivistáinknak, és a helyi közösség tanácsának családtagjainak és alkalmazottjainak, Kovács Róbertnak a remek képekért és videóért és Varbai Andrásnak a kiváló ételért. A termelőknek, hogy kihozták nyert eszközeiket ezzel jelezve hálájukat az alapítvány felé. Nem kis dolog, hogy a lakosok arányában egyik legtöbb pályázatot nyert falu vagyunk. Ez, hogy a jövőben is így maradjon, kérünk mindenkit, hogy időben tájékozódjon és egymást segítve azon legyünk, hogy minden gazdaság nyerjen a következő kiírásokon is. Az utolsó kiíráson minden átadott kispiaci pályázat nyertes volt, tehát a közösségért igen is lehet tenni és a Prosperitati Alapítvány igencsak tett, ha figyelembe vesszük, hogy Kispiacra több mint 80 millió dinár támogatási összeg érkezett.

Még egyszer köszönjük mindazoknak, akik hisznek bennünk és azoknak is, akik csak hagynak bennünket dolgozni.

Tisztelettel, a helyi közösség tanácsa nevében Szarapka Ede

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A kispiaci helyi közösség tanácsának 3. – rendkívüli ülésének összefoglalója a 2017-es évben 2017. május 30.

Beszámoló az elvégzett munkáról:

Igen tartalmas heteket tudhatunk magunk mögött. Közös összefogással a gazdákkal május 16-án és 17-én földhordási akciót szerveztünk, amelyben a legforgalmasabb és legkritikusabb állapotú mezőutakat töltöttük fel homokkal,amelyet a Nagy Torma család ajánlott fel. Mindkét nap 25-25 traktoros vett részt, akiknek az elhasznált üzemanyagot biztosítottuk. Iszonyatos mennyiségű homok lett megmozgatva e két nap alatt, reméljük a gazdák is elégedettek az utak állapotával. Kezdeményezésünk itt még nem ér véget, ugyanis erre a homok rétegre mielőbb rá kell hordanai egy földréteget is, mert a homokot gyorsan lehordja a szél az utakról.
A május 19-én megtartott Családi és gyermeknap elvárásainkat is felülmúlta. Óriási köszönettel tartozunk a pedagógusoknak, ovónőknek, a Művelődési Egyesület tagjainak, a helyi közösség tanácsának tagjainak, Varbai Andrásnak, a családoknak akik kihozták vagy kikísérték gyermekeiket és minden jószándékú embernek aki bármilyen formában támogatta e rendezvényünket és a Papp családot azzal, hogy 100 dinárért vettek egy adag sűrű babot. A visszajelzések is azt mutatják, hogy igény lenne a jövőben is hasonló rendezvényre. A május 20-án megtartott Falunapi művelődési műsor szintén egy jó hangulatban lezajlott ünnepség volt, ahol a falu apraja bemutatta ügyességét és tehetségét.
A májusi vásár volt az idei évben a leglátogatottabb, 4-5 új árús is megjelent és a vásárlók szempontjából is kitűnt. A jövőben reklámozzuk a kispiaci vásárt a Pannon és a Szabadkai Magyar rádióban is, mindíg a vásár előtti héten lesz hirdetve.

Fejlesztések:

Magyarkanizsa község sikeresen pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál amelynek hozadékaként megközelítőleg 16 millió dinárból teljeskörű felújításban fog részesülni a kispiaci Egészségház épülete, ez egy hatalmas beruházás és előrelépés lesz a korszerűség felé.
A kispiaci gyógyszertár működtetésére is kiírták a közbeszerzést a községben, ami azt fogja jelenteni reményeink szerint, hogy a jövőben helyben is mindenki meg fogja tudni vásárolni a szükséges gyógyszert.

Nemzetek főzőversenye:

Júnus 25-én immár 9-ik alkalommal kerül megszervezésre Kispiac legnagyobb rendezvénye a Nemzetek főzőversenye, melyre próbálunk olyan műsort is biztosítani, amely mindenki számára érdekes lesz. A nap sztárvendégeként köszönthetjük majd falunkban a Barátok közt szereplőjét Novák Lacit azaz Tihanyi Tót Csabát társulatával együtt. A gyermekeknek ingyenes légvárat is biztosítunk. Bízunk benne, hogy a falu polgárai is nagy számban részt fognak venni e rendezvényen.

                                                          Tisztelettel a helyi közösség tanácsa nevében
                                                            Szarapka Ede

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A kispiaci helyi közösség tanácsának 2. ülésének összefoglalója a 2017-es évben 2017. május 3.

Beszámoló az elvégzett munkáról, jövőbeli tervek:

A februári tanácsülés óta sikeresen be lett fejezve a helyi közösség épülete előtti terasz, úgy gondoljuk, hogy jó célt fog szolgálni. Miután eltávolítattuk az épület előtti fákat a csatornát is fel tudta szerelni a mester, így a vízelvezetés problémája is megoldódott.
Megérkezett a faanyag a padok készítésére, amelyeket majd a helyi közösség épülete előtti és a temetőben levő teraszok alá fogunk kihelyezni, hogy a polgárok kényelmesen tudjonak várakozni egy-egy alkalomkor.

A Kanizsai úton is megoldódni látszik az áramingadozás amely sok gondot okozott az ott élő polgároknak, ennek a befektetésnek a héten az volt a hátránya, hogy többször kikapcsolták az áramot, de ebben az esetben hozama is let a nélkülözésnek.
Az elmúlt hetekben sok energiát fektettünk a mezőutak karbantartására, de a legkritikusabbak még hátra vannak. Ehhez nincs elegendő mehanizációnk és emberi forrásunk ezért a polgárok segítségét kérjük, egy közös munkaakció keretein belül, amely május 16-ra és 17-ére van előrelátva. Bízunk benne, hogy a polgárokban is tudatosulni fog, hogy ez közös érdek.
A régi központban levő rózsafás kert az utóbbi napokban egy-két embernek útban volt és átgázolt rajta, hogy máskor ilyen ne forduljon elő kénytelenek leszünk akadályokat kihelyezni a kert köré. Sokan gyalogosan és kerékpárral és keresztülhajtanak rajta, ezennel megkérnénk a polgárokat, hogy ne tegyék!

Pályázatok:

A tavalyi pályázat folytatásaként, amelyből új irányjelző táblákat helyeztünk ki 3 kereszteződésbe, az idei évben is sikerült megnyernünk, amelyből többek között a “Biacs sarok” kereszteződésbe látunk elő irányjelző táblát. Ezen pályázaton nyert összeget csak és kizárólag ilyen jellegű táblákra tudjuk elkölteni.
További pályázatainkra, amelyeket az idei év során átadtunk, szinte mindre kaptunk visszajelzést, hogy pótoljunk bizonyos dokumentumokat, bízunk benne, hogy lesznek közöttük nyertes pályázatok. Ifjúsági és sportszervezeteink is átadták a pályázatukat a község felé, bízunk a pozitív eredményekben.

Falunap:

A múlt héten megtartott kultúrgyűlésen szóba került a falunap. A kultúrtagok, pedagógusok, óvodapedagógusok és mi helyi közösség tanácstagok is azon a véleményen vagyunk, hogy tartsunk falunapot, amely a faluban élő polgároknak szól.
Május 19-én a Homokbánya tónál családi gyermeknapot szervezünk, amely játékos vetélkedőket, palacsinta és lángossütést is tartalmaz. Ezen kívül ebédet (babot) is biztosítunk a látogatóknak, amelyet 100 dináros előállítási áron tudnak előrendelni a helyi közösség irodájában. Bízunk benne, hogy nagy lesz az érdeklődés.
Május 20-án 17 órai kezdettel pedig ünnepi falunapi kultúrműsorra kerül sor a Kultúrotthonban kispiaci fellépőkkel.
Kérjük a polgárokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban rendezvényeinken!

                                                          Tisztelettel a helyi közösség tanácsa nevében
                                                            Szarapka Ede

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A kispiaci helyi közösség tanácsának 1 ülésének összefoglalója a 2017-es évben 2017. február 28.

Az elnök beszámolójának az elvégzett munkáról a vásárral kezdődött. A számok és a tények is azt mutatják, hogy egyre kevesebb az árús és a vásárló erő is. E számok növelése érdekében a jövőben reklámozni fogjuk a vásárt a szabadkai magyar nyelven sugárzó rádiókban, ami egy új kiadási tétel lesz a helyi közösség költségvetéséből. Továbbá figyelmeztetni szeretnénk a vásárba látogatókat, hogy a jövőben ügyeljenek az értékeikre, ugyanis egy Újvidéki csoport meglopja a vásárba látogatókat.
A helyi közösség tanácsának határozata: idén nem emelkedik a helypénz a vásárok alkalmával.
Egy tavaly megnyert pályázat eredményeként a falu új irányjelző táblákkal gazdagodik, amelyeket a főbb kereszteződésekben fogunk kihelyezni. Egyenlőre a buszmegálló előtti rózsáskertbe, a régi pék elé és a vadászházhoz vezető útkereszteződésbe sikerült pénzt nyernünk, de idén is már átadtunk egy hasonló pályázatot a tavalyi folytatásaként.
A központban levő buszmegálló kialakítására sok polgár panaszkodott az utóbbi időben, ezért még a télen próbáltuk elrendezni úgy a teret, hogy a nagyobb mezőgépekkel is el tudjanak férni a polgárok akkor is, ha a busz a parkolóban áll. Ezért kénytelenek voltunk beljebb tetetni a villanyoszlopot az útsávtól, valamint a vízelvezető kanális is áthelyezésre került, a busz beálló sávját pedig feltöltöttük csempetörmelékkel így nem okoz gondot a sofőröknek a parkolás.
A temetőben a tujafa sor fiatalítása nem szerepelt a tavalyi tervek között, de a többszöri panaszok és bejelentések értelmében kénytelenek voltunk lépni ez ügyben. Még a tél folyamán sikerült a fák kitelepítése, amelyet a rászoruló falubeli családoknak ajándékozott a helyi közösség, és már a visszatelepítés is megtörtént, így csak igazán rövid ideig volt csupasz a temetőnk. Bízunk benne, hogy a polgárok megértik döntésünket.
Szintén tavalyi döntés értelmében a helyi iroda, posta, könyvtár, házasságkötő terem és az anyakönyvvezető iroda elé egy fedett teraszt látott elő a tanács, hogy az esetleges postán történő várakozás vagy lakodalmak alkalmával az emberek rossz idő esetén tudjanak enyhelyben várakozni, nem beszélve a buszt vagy a zeneórát váró diákokról. A terasz alatt szeretnénk még padokat kihelyezni azzal is kényelmesebbé tenni a várakozást.
A polgárok kérését figyelembe véve a helyi közösségnek sikerült elintéznie a Kanizsai úton levő villanyvezetékek cseréjét, ugyanis az ingadozó áramellátás komoly gondot okozott az ott élőknek.
A jövőben a helyi közösség tanácsának tagjai kénytelenek lesznek önköltségből utazni testvértelepüléseinkre, ugyanis nincs üzemanyagfedezet efféle célra. A nagyobb gondot viszont az jelenti, hogy ha a jövőben nem jelenünk meg testvérvárosaink rendezvényein, akkor eleshetünk a közös pályázástól is.

Utak:


A szántóföldekhez vezető földesutak állapota igen nagy problémát okoz a gazdáknak. A legtöbb helyen már annyira elszántották a gazdák az utat, hogy csak feltöltéssel lehetne azokon segíteni, eddig is ha lehetőségünk volt romházakból, vagy egyéb más anyagból feltöltöttük a kritikus útszakaszokat, jelenlen a Magyari laposban és a rózsafáktól a suplyáki útra vezető szakaszon a legrosszabb a helyzet. A tanács kérvényezni fogja azoknak a gazdáknak a büntetését akik az útsávból szántják el a földet, illetve más módon járhatatlanná teszik azt. A legtöbb mezőutat gréderrel vagy más nagyobb géppel tudnánk csak helyrehozni, de azokat a munkálatokat a községi területrendezési közvállalat végezte eddig a községi költésgvetésből, a helyi közösségnek viszont csak arra tellik, hogy a gazdák saját gépeikkel rendezzék el az utakat, ami ugyebár minőségileg meg sem közelíti a nagy gépek végezte munkát.
A Sógor utca ismét javításra szorul, azt is mielőbb járhatóvá kell tenni.
A kispiaci bekötő út jobb és bal széle is problémás,egyik felén túl magas a patka ami veszélyes az autóforgalomra, a másik oldalon pedig a házak rákapcsolódása az útra szintén, az a rész pedig feltöltésre szorul. Igyekszünk ezt a problémát is mihamarabb orvosolni.

Pályázatok:


A községi szűk költségvetés valamint azon köztársasági határozat értelmében amely a helyi közösség tevékenységeit korlátozza fejlesztéseket csak pályázatok révén tudunk megvalósítani. A pályázatokhoz legtöbbször önerőt is kell biztosítanunk, ezt a vásárból és a temetőből befolyt összegből tesszük. A bonyolult pályázati formák és elszámolás is egyre nehezíti a munkánkat.
Az Európa Úniós pályázatok lennének igazán nagymértékűek számunkra, de ehhez mi csak partnerek tudunk lenni mivel nem vagyunk úniós ország, sokszor keressük fel ezért testvértelepüléseinket e témával kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a jövőben nyitottak lesznek a mi irányunkba is.
Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a kispiaci Jókai Mór művelődési egyesület 1.8oo.ooo dinárt nyert a tartománytól, sajnos ez még mindíg kevés a tetőszerkezet felújítására, ezért egyéb belső munkálatok lesznek elvégezve a nyert összegből.
A művelődési egyesület mellett a TOGETHER Ifjúsági Szervezet is tevékenykedik, már készülőben van a tavaly megpályázott illemhelyiség épülete a Homokbánya tó mellett, amely egy tusolót, öltözőt és toalettet foglal magába, így megteremtve a tó meletti kényelmes strandolás feltételeit. E mellett fedett padok és asztalok is lesznek kihelyezve a tó partvonalán.

                                                           Tisztelettel a helyi közösség tanácsa nevében
                                                            Szarapka Ede