eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

A lakodalmak szakácsmestere
  dsf

Varbai András ismert kispiaci szakács már gyermekkorában megszerette a főzés tudományát. Petris László vezetett be a főzés tudományába, ő szerettette meg velem, még egészen kiskoromban. Felderítőként ő tanított meg főzni, ő küldött el különböző szakvizsgákra. Az eredeti szakmám géplakatos, ebben a szakmában dolgoztam a szabadkai Sever gyárban, de nem tudtam megélni belőle

- Gondoltam egyet és átköltöztem Kistelekre. Ott az Orchidea Szállóban kezdtem el dolgozni, ez az utóbbi háború ideje alatt volt, hét évet ott töltöttem. Nagyon nagy szakácsmesterek serénykedtek ott a szálló konyháján, sok mindent megtanultam tőlük, én viszont a délszláv ételek készítésével ismertettem meg őket. Amikor hazajöttem, úgy gondoltam, folytatni kellene ezt a munkát, meg lehet vele alapozni a jövőt és így jutottam el odáig, hogy megalapítsam a Lagzi Szervirt – a lakodalmas szakácsok vállalkozását.

Varbaiék teljes felszereléssel járnak főzni. Mindent, ami szükséges, ők adják a megrendelőnek, az ügyfeleknek. Vajdaság-szerte sok helyen megfordultak már és mindenütt sikerük volt, szép eredményeket mondhatnak magukénak. Különösen nagy megtiszteltetés számára, hogy a Magyar Királyi Asztal Lovagrend tagjává fogadták. Rendszeresen járnak magyarországi versenyekre, már több főzőversenyt megnyertek, tavaly pedig elnyerték a Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját is.

- A tudással és a hagyományőrzéssel nyertem el ezt a rangos díjat. A Magyarországon megtartott versenyeknek hatvan százalékán részt vettünk az első vajdasági hagyományőrző szakácsklubbal, amely mintegy két évvel ezelőtt alakult meg. Feleségem, Klára, barátom és felesége, Kenyeresi Zsolt és Amálka, valamint Natália lányom rendszerint velünk tart ezeken a versenyeken. Részt vettünk a budapesti Szeptemberi Fesztiválon is, ezen a rendezvényen 700-800 főzőmester is bemutatkozik. A különböző bográcsos ételek és a különböző hagyományos ízek fesztiválja ez. A mi vajdasági ételeink sokkal ízesebbek, mint a magyarországiak főztjei, mert ők túlságosan fűszeresen főznek, a babérlevéltől kezdve mindent beletesznek, aminek talán nincs is ott a helye, még szerecsendiót, tárkonyt is, és minden mást, ami a mi ízvilágunknak idegen. Mi csak azt tesszük bele, amit a háborúk alatt itt hagytak nekünk, sót, borsot, paprikát, vöröshagymát – mondja a mester.

Csongrádon elsők lettek, malacot sütöttek parázson, voltak a Szentkirály melletti, 3000 lelket számláló településen, Kocséron, ott pedig házinyulat sütöttek parázson, de készítettek pljeskavicát is, ami persze az ottaniaknak idegenszerűen hatott. Ezzel szemben nagy tetszést aratott és nagyon ízletes volt a székelykáposztájuk és a birkapörköltjük is. Magyarországon nagyon sok szakácsvizsgát tettem.

- Mesterszakács vagyok, a bográcsosok nagymestere. A jó kakaspörkölt a kedvencem. Amikor a Magyar Királyi Asztal Lovagrendjét kiérdemeltem, a zsűriben ott volt Bojtor Tibor – a Magyar Királyi Lovagrend elnöke, Csányi Sándor, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, Komlósi Mihály, a Huszárkonyha megálmodója és Túri Attila, a csongrádi főzőversenyek főszervezője. Ezeket a neveket csak azért említem, hátha az olvasónak valamelyik ismerősen cseng. Elsajátítani úgy lehet a főzéstudományt, hogyha mind sűrűbben járunk főzőversenyekre, ott a résztvevők sokat beszélgetnek munka közben, és mindig elárulják egymásnak a konyhatitkokat is. Egy-két pálinka után már rendszerint feloldódik az ember, megoldódnak a nyelvek, a titok sem titok olyankor már. Az egykori Magyarország területein most élő és tevékenykedő szakácsok számára nagy horderejű dolog történt tavaly december 13-án. Akkor ugyanis megalakult a Hargitafeszt Hargita Fesztivál Szövetség. Megalapítója Vitéz Komlósi Mihály szentkirályi szakács, a tiszteletbeli elnök Benke László, az alelnök pedig Ments András, mindannyian mesterszakácsok. Céljuk, hogy a felvidéki, az erdélyi, a vajdasági és a magyarországi szakácsok évente legalább öt alkalommal az említett területeken főzőversenyt szervezzenek, megtartva a régi ételek ízvilágát. E cél eléréséért mi, vajdaságiak is nagyban törekedni fogunk – hallottuk Varbai Andrástól, a sütés-főzés tudományának nagymesterétől.(forrás: Magyar Szó) Molnár Ildikó | 2009. január 8., csütörtök