together.kispiac.org

eXTReMe Tracker

Szabadka és Szeged
közötti kerékpáros
túraútvonal térképe
(áthalad Kispiacon is)

Aratás két eső között - Interjú Fehér Antal kispiaci termelővel

Június 20-a után az esőzések miatt a termelők kénytelenek voltak leállni az alig megkezdett aratással. Előtte a szárazság idézett elő átlag 15 százalékos hozamcsökkenést. Mivel a gabona jelentős része már beérett. Az esőzések miatti aratás elhúzódása további hozamcsökkenést eredményez. Pénteken felmelegedett az idő, délelőtt nem esett az eső, így Bácska északi részén (hivatalosan Észak-bánáti körzethez tartozik) ismét kombájnozni kezdtek.


- Elkezdtük az aratást, mivel a búza nedvessége a megengedett 15 százalékos határon belül van. Eddig nem tudtunk kombájnozni, mivel az eső is esett minden nap és nedves volt a gabona. – Közli Fehér Antal kispiaci termelő – Délután fogtunk a munkához, de lehet, hogy nem tudjuk befejezni, mivel már ismét borul és valószínű, hogy esni fog.- Eladják a termést?
- Nem tudom, egyelőre magunk tároljuk, mivel a tárolásért is fizetni kellene.
- Nem adják át a búzát? Tegnap a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága bejelentette, hogy több mint 65 000 tonna idei termésű merkantilis búzát vesznek át, kilónkénti 13 dináros áron.
- Itt Kispiacon 10 dinárért veszik a búzát. Annyiért nem adjuk oda, saját magunk fogjuk tárolni és meglátjuk, hogy mi lesz.
- Milyen hozamra számítanak?
- A bevetett föld trágyás, műtrágyát is szórtunk rá, de ennek ellenére csak 2 tonna alatt lesz a holdankénti hozam.
Az arató-cséplőgépből a búzát a föld végén pótkocsiba ürítették, majd folytatódott az aratás. Elbúcsúztam a közel nyolcvan éves Anti bácsitól és mire kikanyarodtam a faluból – eleredt az eső. Ismét szüneteltetni kell az aratást, ami tovább csökkenti a búza minőségét és hozamát.fotó © vajdasag.eu